Рецензии

Рецензии (7)

Tuesday, 03 May 2016 06:03

Самотен в своето време.

Written by

САМОТЕН В СВОЕТО ВРЕМЕ

В светлите дни на Възкресението, точно на Лазаровден срещу Великден, излезе от печат книга за Владимир Василев: „Самотен в своето време”. Тя представлява опит да се възкреси личността на създателя и редактора на известния алманах „Златорог”, да се възстанови диаболичната история на неговата трагична смърт и погребение въз основа на неизвестни архивни снимки и документи.
На 27-ми декември 1963-та година в ,,Пирогов" Владимир Василев умира в резултат на лекарска грешка. Eдна погрешно сложена инжекция против ишиас, при неговата изострена язва, предизвиква фатален кръвоизлив. Градските легенди разказват, че още докато е в болницата, двама мъже влезли в жилището му и изнесли части от личния му архив. Възниква въпросът: Кой би могъл да знае, че Владимир Василев няма да се завърне. Най-вероятно мародерите са търсили Яворовия архив, който поетът оставя на най-близкия си приятел и съратник Владимир Василев. Впоследствие става ясно, че нареждането за „арестуването” на архива е издадено от Тодор Павлов. 

На погребението никой не смее да произнесе надгробна реч. Малцина приятели се осмеляват да присъстват и да отдадат последна почит на личността му. Професор Динеков пише в своя дневник следното: ,,Годините на неговите най-големи огорчения, на неговия залез като литературен деец и критик, на безапелационното отричане на неговата дейност, на унищожаване на неговото участие в литературата, бяха години на неговата победа - търсеха го поети и критици, вслушваха се в неговите думи, редките му статии или публични изказвания се посрещаха с огромен интерес, цитираха се, коментираха се.  В известни моменти неговото влияние бе така нараснало, че се схващаше като опасност."
Прошка няма за такива личности, дори при смъртта им. Публично разпънат на кръст - приживе, голготата продължава. Забранен е дори некрологът му. 

Не се самооблъщавам - споделя авторката на книгата Евелина Белчева - че съм успяла да изпълня мечтата на проф. Тончо Жечев, но съм длъжна да припомня неговите думи, написани в знаменателния Предговор към първото и единствено издание на Владимир Василев през 1992 година. Тези думи са културологичен синтез на цялата трагична история:
„Ако някой ден се намери български писател сполучливо да опише тия дни и това погребение, смятайте, че е възкресена цяла епоха в нашия живот – с нейните нови порядки, страхове, варварство. Защото в случая като в капка вода се оглежда всичко, цялото общество и хората в него…”

Книгата съдържа и непубликувани записки от Дневниците на професор Петър Динеков, водени в продължение на 60 години. 

Предстои:
Книга втора. Портрет на критика като млад
Книга трета. Владимир Василев в романа на своя живот. Биографически ескизи в писма

Купете тази книга!

Крадецът на книги“ - една история, видяна през очите на Смъртта
Феноменът на австралийския писател Маркъс Зюсак, озаглавен „Крадецът на книги“, ни разкрива една необичайна история, твърде мрачна и смразяваща, чийто разказвач е Смъртта. Авторът на юношеския съвременен роман израства в семейство на имигранти – майка му е германка, а баща му австриец. Самият той е роден през 1975 година в Сидни, Австралия. Малкият все още Маркъс Зюсак е отгледан в крайно нетипична среда, в която често се разказват истински истории за нацистите и геноцидът над еврейското общество.
Маркъс завършва университет, след напускането на който започва работа като преподавател по английски език в гимназия „Енгадин“. Авторът на знаковата за неговата писателска кариера книга, носеща енигматичното заглавие „Крадецът на книги“, прави съвсем първите си опити в писането едва на 16 години. От този момент нататък, младият и все още на крехка възраст Маркъс продължава да се развива като автор в следващите няколко седем години.
Упоритостта и постоянството, които проявява като личностни качества, му донасят и първите „плодове“ от положения труд. През 1999 година е публикуван първият завършен роман на Зюсак със заглавие „The Underdog”, който представлява част от поредицата му от произведения, озаглавени „Братя Улф“.
След излизането ѝ на пазара, поредицата се превръща в категоричен бестселър за отрицателно време, носещ на автора си международна слава и бързо разпродадени копия на книгата. Малко по-късно излиза и романът „Аз съм пратеникът“, а няколко години след това идва редът и на епичната книга, с която авторът бива асоцииран и до днес, а именно „Крадецът на книги“.
И с двете си феноменални произведения, австралийският писател жъне невероятни успехи, които му осигуряват редица литературни отличия, включително и наградата „Маркъс Едуардс“ за личния му принос в световната художествена проза.
Често „Крадецът на книги“ бива описван като изключителен, несравним сам по себе си роман, обсебващ и завладяващ категорично човешката мисъл и душа. Сюжетната линия на впечатляващия юношески роман ни въвлича в една твърде мрачна обстановка, представена през очите на Смъртта. Книгата разбулва една мистична история за обитателите на една германска улица във времена на бомбардировки през черните дни на Третия райх.

За „Любов“-та през призмата на Елиф Шафак

Коя е Елиф Шафак?

Повсеместно четената и утвърдена на пазара авторка на 12 книги е турска писателка, чието творчество е преведено на повече от 40 езика. Прочутата и у нас Елиф Шафак продължава да държи челните позиции в различни класации за бестселъри, а пример за едни от най-известните ѝ книги са „Любов“, „Чест“ и не на последно място разбира се „Копелето на Истанбул“.

Освен с творческата си натура, Елиф Шафак се откроява и с публичното си присъствие в политическия свят. Нещо повече, нейната лична позиция по множество текущи и належащи за обсъждане и разрешаване политически теми са публикувани в редица изключително престижни списания и журнали, измежду които изпъкват Financial Times, Guardian, New York Times и много други.

„Турската перла“ в необятния литературен свят пише предимно на турски език, въпреки безпроблемния си и съвършен изказ и на английски. Популярната в България авторка на романи е живяла на различни места от Запада и Изтока. Елиф често се описва като номад и пацифист, ценител на суфизма и космополита.

Привържениците на „екзотичното перо“ на турската авторка могат да се насладят на безукорното ѝ, увлекателно и докосващо всяка струна на душата творчество и на родния ни език. Едни от най-четените ѝ книги в световен мащаб са вече достъпни и на българската читателска общност, а именно „Любов“, „Чест“, „Черно мляко“, „Копелето на Истанбул“ и „Дворецът на бълхите“.


Любов“-та, която Елиф Шафак ни представя през своите очи, през своя усет и перо, разказва за едно друго измерение на чувствата, способно изцяло да преобрази всеки, който е вкусвал някога или многократно от сладостите и горчивката, наситени интимните взаимоотношения.
По думите на самата писателка, ако човек остане незасегнат душевно или мисловно след нещастна връзка, значи или не е обичал достатъчно, или въобще не е обичал.

Сюжетната линия в „Любов“ ни представя Изтока и Запада, миналото и настоящето, хвърлящи ни в един хаотичен, завладяващ и чувствен свят – свят, в който накрая заживяваме и самите ние. Елиф Шафак ни оставя безмълвни с емоционалната си, разтърсваща история, която засяга едни от вечните въпроси, свързани с отражението, което могат да дадат подобни лични, твърди интимни взаимоотношения върху сивото ни ежедневие.

Първата издадена у нас книга от видната турска авторка е „Любов“ , завладяла българските читатели в период, в който пазарът, подобно на прайм тайма в телевизията, е наводнен от турски издания и сериали, които са наситени с бездънна тъга, мъка, неразрушими културни и социални различия и какво ли още не.
За разлика от тях обаче, бестселърът „Любов“ се оказва категорично изключение. Сюжетът проследява житейския път на двама души, жестоко разделени един от друг от времето – две лица, представени през призмата на различни по убеждения, нагласа, възраст, полова принадлежност и характер хора.
Първата история, която се разкрива пред очите на читателя е на дервиша Шамс от Тербиш, който е натоварен с мисията да открие сродната си душа Руми. Паралелно проследяваме също и пътя, който извървява домакинята на име Ела Рубенстайн – едно съвършено олицетворение на жената домакиня, грижеща се за топлината и мекотата на дома.
Ела е жена, която е винаги на разположение и никога не задава излишни и абстрактни въпроси. На пръв поглед животът ѝ не изглежда особено развлекателен или грабващ – винаги посреща семейството си с разкошна трапеза, отрупана с вкусна и топла гозба всяка вечер.
А за глътка въздух от домакинските ѝ задължения, Ела се обръща към едно интересно четиво, с което решава да се запознае и рецензира впоследствие.
Именно тази книга се оказва ключова и твърде знакова за нейния живот, за да я остави просто настрани. Четивото сякаш успява коренно да промени същността ѝ и да преобърне живота ѝ, както срещата на Шамс с Руми.

Турската авторка постига невероятен успех именно с крайно нестандартния си и креативен подход при представянето на две съдби, два живота, които биват докоснати по един необичаен начин. У нас творбата на Елиф Шафак докосва безброй души, които смело твърдят, че след прочитането на „Любов“ сякаш са се влюбили до уши в очарователния изказ на писателката. Популярната с увлекателния си стил на писане писателка бива една от най-препоръчваните съвременни чуждестранни автори, чието творчество бива често представяно със суперлативи.

Макар и рядко, творчеството на Елиф среща и противоречиви мнения, касаещи присъстващите клишета тук и там, в които читателя се запознава с имейлите и писмата, които главните герои си разменят, както и вкарването на ретроспекцията в действие (времеви скокове от настоящето към миналото, разказващи ни за събития от другия край на света).

Въпреки тези детайли, предизвикващи злъчните коментари на читателския и писателския кръг, „Любов“ ни повежда на едно чувствено пътешествие, носещо дълбоки послания. Увлекателното и леко четиво е наситено с 40 правила за любов, които напомнят в известен смисъл за творчеството на Паулу Коелю и Хорхе Букай, и то взети заедно.
Ала и така, запознаването с тайнствата, скрити в дълбочина из страниците на „Любов“ действа несъмнено твърде вдъхновяващо, за да затворим корицата преди края.

Прочулата се турска авторка със своите 12 книги, преведени на повече от 40 езика, и превърнали се в категорични световни бестселъри, въздейства на читателя по един очарователен начин, каращ всекиго да се замисли сякаш за пръв път за смисъла и значимостта на суфизма, исляма или пък дервишите.
Изпъстрената с множество трудни за произнасяне турски имена книга биват поредният отличителен елемент, който приковава вниманието на четящия. Ориенталското четиво е разделено на няколко части, позволяващи на сюжетната линия да хипнотизира читателя си.

Истинската история, която ни разказва Елиф Шафак през страниците на „Любов“ ни доказва максимата, че в живота няма нищо случайно и че всичко се случва, точно когато трябва.

Монахът, който продаде своето Ферари“ - големият пробив на Робин Шарма
Какво знаем за автора на този категоричен литературен феномен?
Разгръщайки страниците на една от най-култовите и знакови книги в личното му творчество, озаглавена „Монахът, който продаде своето Ферари, читателят се запознава с една различна сама по себе си история, стъпваща на прага на духовната притча, разказваща способите, които трябва човек да прегърне и приеме, за да живее свободно, щастливо и във вътрешна хармония със себе си.
Крилатите мечти, които ревниво пазим и крием някъде там, в дълбините на подсъзнанието и душите си, и невъзможните на пръв поглед цели, които ограничават мисловната ни дейност и емоционална същност, са една изключително красива частица от нас, която сме заключили вътре в себе си. Сякаш завинаги.
Именно за това говори и авторът на едно невероятно и разтърсващо цялата ни същност четиво, а именно да следваме мечтите си, да намерим пътя към тях и осъществяването им, както и да им позволим те да намерят пътя към нас.
Робин Шарма и духовната му притча, подготвяща ни за „срещата с мечтите ни“
Сюжетната линия в книгата му се разкрива с историята на млад мъж на име Джулиан Мантъл – виден адвокат с блестяща кариера – който се сблъсква с ударите на живота, толкова тежки и безмилостни, че едва не погубват живота на прочутия експерт с повече от звездна репутация в сферата си. Упражнявайки ежедневно служебните си задължения в изключително претъпканата съдебна зала, господин Джулиан Мантъл се свлича на земята изневиделица вследствие на сърдечна недостатъчност.
Видният адвокат не води особено балансиран и здравословен начин на живот, което за малко не поставя живота му пред фатален изход. Този страховит случай несъмнено оказва своето отражение върху същността му – физическият срив, свличането му на пода, безсилието, пред което се изправя влиятелната му фигура в обществото, го качва на една опасна емоционална въртележка, отключваща и една безпощадна духовна криза. При всичко това Джулиан няма избор освен да преразгледа живота, принципите, перспективите и приоритетите си. И то от А до Я.
Главният герой в книгата преминава през множество трансформации в търсенето на правилния път, по който да поеме и промени коренно начина си на живот. В лутането си Джулиан решава да предприеме нещо твърде предизвикателно и нетипично за него под формата на пътешествие, една епична одисея, която го отвежда не къде и да е, а в Хималаите.
Именно това се оказва и ключово за духовната трансформация и извисяване, през която преминава пребивавайки именно там. Адвокатът прави едно повече от изключително откритие, което използва невероятно умело и за себе си – става дума за могъща система, посредством която става възможно и лесно освобождаването на умствения потенциал.
Наред с това, благодарение на същата методология, най-сетне душата, тялото и мислите могат да полетят, да пречупят оковите, и да изградят един свой свят на неразрушима хармония.
Тази специална техника, чрез която душата и тялото „поемат свежа глътка въздух“, учи на живот, изпълнен с неугасима страст, блажено спокойствие и неразрушима връзка между човешкото тяло и душа.
Дълбоко вдъхновяващата приказка, сътворена от писателя Робин Шарма, може да се опише като съвършен синтез от духовна мъдрост, извираща от Близкия изток, и съвременни методи за успех и просперитет, за които говори Западният свят.
Прекрасното поучаващо четиво, наричано още и духовна притча, сглобена съвършено точно от прочутия автор Робин Шарма, показва на читателя правилния път към успешния, щастливия и духовно пречистен живот и съществуване с повече смелост, баланс и хармония в мислите и душата.
Редица видни и популярни автори, дали своя принос към световната белетристика с изключителното си, феноменално творчество, третират „духовната притча“, разказана през погледа на един обикновен човек, известен в обществото като способен адвокат с дългогодишен опит, с множество суперлативи като завладяваща, пленителна и поучителна.
Пример за особено положителен отзвук от писателския свят е коментарът на съавтора на „Пилешка супа за душата“, написана от Марк Виктор Хансен, чийто думи потвърждават успеха и изключителното влияние на книгата на Робин Шарма, която сякаш благославя човешки съдби.
Друг популярен автор, сътворил „Максимално постижение“ също се изказва ласкаво за поучителното четиво на Робин. Нещо повече, Брайън Трейси описва вдъхновяващата и различна история, озаглавена „Монахът, който продаде своето Ферари“ като едно повече от увлекателно приключение, изпъстрено с хумор и непресъхващ извор от мъдрост, който би могъл да обогатява душевно, както и да променя човешки съдби. И то как само!
Сензационното четиво, дълбоко впечатляващо още с корицата си, е налично и по лавиците в нашите книжарници. Грабвайки книгата, първото нещо, което мигновено приковава вниманието е дизайнът на самата корица. Естествено, става дума за илюстрацията на онази чудновата чаша, доминираща на корицата на книгата. Една обикновена чаша, нищо повече, и то пък празна. Вероятно това бихте си помислили и вие. Ала зад тази толкова непретенциозна чаша, и то поставена фронтално, на самата корица на популярната книга, се крие многозначително послание, което не всеки би разбрал или направил опити да разбере.
Смисълът зад изпразнената чаша, който Робин Шарма е внедрил, олицетворява сякаш всички онези сред нас, които са отворени към чуждото мнение, критика или поощрение. Именно тази група хора успява да приеме и да се докосне до нови, интересни и свежи перспективи и гледни точки. Обикновено точно тези хора таят в себе си и множество въпроси към всички и всичко, включително и към живота.
А именно за всички, които припознават себе си в тези описания, поучителната история на „Монахът, който продаде своето Ферари“ на Робин Шарма ще остави един незаличим белег в душата и подсъзнанието – литературен „белег“, който непременно ще подобри всеки аспект от човешкия живот.

Купете тази книга

За „Нещата, на които не ни учат в училище“ - едно различно и увлекателно четиво, представено през призмата на един тийн идол

За автора на „Нещата, на които не ни учат в училище“ и неговото очаквано продължение можем да започнем по следния начин: в едно ново и модерно време, в което и ние, по-възрастните, и тинейджърите, прекарваме ежедневно една доста солидна част от времето си в социалните мрежи, каналите за видео споделяния и къде ли още не, е изключително трудно да НЕ забележиш или избегнеш поредната нова тенденция във виртуалния свят.

Сякаш аналогично стои и ситуацията с така популярния в онлайн пространството влогър на име Емил Конрад. Младият и мотивиран влогър започва своята онлайн кариера през далечната вече 2006 година, когато качва всъщност и първите си въобще клипчета на английски език в интернет. Емил Конрад стартира с бавни крачки именно с първите си авторски клипове, в които разказва изключително атрактивно и креативно за действителни случки, абсурдни ситуации и така нататък, неподозиращ за фурора и интереса, който ще предизвика само няколко години по-късно.

И този ден за него настъпва. Влогърът с арменски корени успява да се превърне в истинска онлайн сензация, една „тенденция“, за която ви намекнахме съвсем в началото, която му спечелва верни почитатели/фенове и непрекъснато растящ брояч на гледанията.
Забавните си клипове Емил заснема вкъщи като възлага на себе си и задачата за последващата им обработка преди споделяне с феновете си през различните социални мрежи. 

Нашумялият влогър демонстрира също и актьорските си заложби, въплъщавайки се в различни роли. Наред с това, Емил Конрад създава и множество персонажи, впоследствие наложили се като негова „запазена марка“ като Силвето например.
Като повече от отлични пример за изключително популярни видеа, изцяло сътворени от тийн идола, в някои от които вземат участие и негови приятели и близки, са така озаглавените „Война на половете“ и „Истината или се осмеляваш“.

Извън тях, известният влогър може да се похвали с редица още невероятно популярни видео клипове, в които по изключително оригинален, забавен и интересен начин разказва на своята вярна аудитория за „нещата от живота“, които малко по-късно следват да бъдат предложени на всички нас и под формата на книга в две части.

За автора на „истинските неща от живота“ Емил Конрад и книгите

В един от видео клиповете си, прочулият се в необятния свят на интернет автор на книгата, представена в две части, а именно „Нещата, на които не ни учат в училище“ и „Нещата, на които не ни учат в училище: Продължението“, разказва за житейския си път, семейните ценности, приятелите (искрените и престорените такива) и трудностите, които са му изпречили на пътя като дете и вече малко по-възрастен.

Роденият в София влогър има нелеко детство – израства под опеката на дядо си, към когото Емил силно се привързва. Родителите му (майка българка и баща арменец) биват заети с осигуряване на прехраната в дома, което обяснява дълбоката връзка, която Конрад изгражда именно с арменския си дядо.

Като дете го научава на арменски език, което се оказва впоследствие сериозна пречка при записването на Емил в първи клас, където се сблъсква директно с мулти-лингвистичната страна на учебната си програма, в която започва да учи едновременно три езика, а именно български, английски и френски. Всичко това в комбинация с арменския сформира съвършена каша в главата на малкото дете.
Описваният към днешна дата като „Царят на каналите за видео споделяния“ влогър успява да изгради стабилни приятелски взаимоотношения с хора от детството си, неразривни и до днес, както твърди и самият автор.

В живота на синеокия и мотивиран влогър по онова време всичко изглежда сравнително добре до един особен момент, когато преживява лична трагедия, за която и до ден днешен избягва да разказва в интервюта.
Младият автор преживява тежко раздялата на родителите си и последвалата, за съжаление, кончина на баща си.
Емил Конрад се отличава от масата не само с интересната си арменска жилка, талант и популярни и крайно забавни видеа, достигнали до тинейджърите, ала и с нещо много и далеч по-съществено като възпитание, такт и интелект.

Успехът, който известният влогър, жъне с невероятно популярните си видеа в интернет, открехна вратичката към друг, далеч по-вълнуващ и отговорен свят, какъвто е писателският.
На официалната премиера на първата си книга, която може би ще бъде началото и на една писателска кариера, чието амплоа аудиторията приема присърце, безброй екзалтирани фенове и върли привърженици на работата на талантливия 25-годишен младеж извиха дълги опашки, за да си вземат личен автограф от влогъра.

В книгата си, младият и находчив автор, по-популярен сред онлайн обществото като влогър (от английски видео-блогър или влогър), залага на близката си връзка с младите, които имат потребност да чуят съветите на възрастните на техния език.
В оригиналното, първо издание, често представяно и като част първа от „Нещата, на които не ни учат в училище, Емил Конрад разказва надълго и нашироко разнообразни истории с трагико-комичен характер, които е събрал от жизнения си опит.

В изданието тийнидолът говори смело за щастието, семейните ценности, лъжата, страха, очакванията в типичния и съвсем подозиран шеговит тон, който успява в крайна сметка да докосне младите, тинейджърите, които не винаги се замислят за последиците от своите действия, думи и решения. Броят на любознателните и увлекателни истории са дванадесет плюс една, фокусираща се върху читателите.

В тази връзка, 13-та последна глава/страница продължава своето развитие именно в поредицата на книгата, озаглавена „Нещата, които не ни учат в училище: Продължението“, където читателите ще се натъкнат на допълнителни илюстрации и специални QR кодове, които при въвеждане и зареждане ги пренасочват към няколко негови авторски клипа.

А това определено си остава най-силната черта от характера на автора, свързана именно със създаването на видео клипове в хумористичен и, както казват младите, „зарибяващ“ стил.

Saturday, 30 April 2016 09:04

Смрък

Written by
За фентъзи и хумора, преплетени в „Смрък“ 
Тери Пратчет  - безпогрешният майстор на фентъзи и хумора – е британски автор, обявен за най-продаваният писател на острова за 90-те години. Прочулият се с изключително успешната си поредица от романи, изпъстрени с фентъзи и хорър елементи, британецът успява да продаде повече от 55 милиона копия на книгите си из целия глобус. 
Преведен на повече от 36 езика, Пратчет съвсем заслужено се нарежда и до 6-те най-четени и обичани чуждестранни автори в САЩ. 
Авторът на епичното продължение на фентъзи романа за „Света на диска“ бива приживе награждаван с множество медали и отличия за личния му приноса в световната белетристика. 
През 2001 година британският писател си спечелва медала Карнеги благодарение на съвършения си изказ и сюжетна линия, представени в романа си, озаглавен „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“. 
                 
Saturday, 30 April 2016 08:53

Чудото Монтесори

Written by
Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки, награди и наказания“ от Елена Тимошенко
Ранни години и кариера
Чували ли сте за повсеместно популярната авторка Елена Тимошенко? С какво се занимава и как може именно тя да ни помогне във възпитанието на децата ни?
Дори и да чувате за пръв път името на младата дама, Елена Тимошенко принадлежи към така наречената група на „Монтесорите“.
Авторката се занимава професионално в областта на Монтесори педагогиката, чиито основи е поставила и затвърдила впоследствие не къде и да е, а във високо престижните институти в Чикаго, САЩ ( Seton Montessori Institute) и Чехия ( AMI Prague Montessori Institute).
Освен виден автор на специализирани книги, разкриващи именно фундаменталните основи, върху които всеки млад родител трябва да стъпи в отглеждането, възпитанието и по-нататъшното индивидуално развитие на детето си, Тимошенко се занимава още с анализиране на опита на широк набор от детски градини и училища в тази насока като тук говорим за проспериращи европейски, и не само разбира се, държави като Италия, Холандия, Германия, Полша, Холандия, Финландия, Великобритания, Чехия, Мексико, Китай, САЩ, Корея, Тайван и други.