Събота, 30 Април 2016 08:53

Чудото Монтесори

Written by 
Rate this item
(0 votes)
Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки, награди и наказания“ от Елена Тимошенко
Ранни години и кариера
Чували ли сте за повсеместно популярната авторка Елена Тимошенко? С какво се занимава и как може именно тя да ни помогне във възпитанието на децата ни?
Дори и да чувате за пръв път името на младата дама, Елена Тимошенко принадлежи към така наречената група на „Монтесорите“.
Авторката се занимава професионално в областта на Монтесори педагогиката, чиито основи е поставила и затвърдила впоследствие не къде и да е, а във високо престижните институти в Чикаго, САЩ ( Seton Montessori Institute) и Чехия ( AMI Prague Montessori Institute).
Освен виден автор на специализирани книги, разкриващи именно фундаменталните основи, върху които всеки млад родител трябва да стъпи в отглеждането, възпитанието и по-нататъшното индивидуално развитие на детето си, Тимошенко се занимава още с анализиране на опита на широк набор от детски градини и училища в тази насока като тук говорим за проспериращи европейски, и не само разбира се, държави като Италия, Холандия, Германия, Полша, Холандия, Финландия, Великобритания, Чехия, Мексико, Китай, САЩ, Корея, Тайван и други.
       
Извън най-известната й книга, озаглавена тематично „Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки, награди и наказания“, Елена Тимошенка жъне невероятен успех и със своите авторски образователни проекти. 
За автора на книгата може да се говори на дълго и нашироко. Писателката се отличава не само с разностранните си интереси, ала и с крайно интересните си и най-вече практични и изключително полезни съвети, които предоставя на всички млади родители (и не само естествено). 
Сътворилата „Чудото Монтесори“ писателка влиза напълно успешно и в редица други роли и амплоа, доближаващи се отново до професията ѝ - става дума за повече от отличното ѝ представяне като водещ на разнообразни и невероятно полезни лекционни курсове и тренинги, в които споделя своя професионален опит като педагог, психолог и журналист, с обикновени хора, търсещи нови, съвременни и най-важното правилни методи, чрез които да помогнат на децата си да израснат като възпитани, уверени и мотивирани към непрекъснато усъвършенстване млади хора. 
Именно в това се изразява и основната идея, върху която залага авторката на широко разпространената си и известна книга, озаглавена „Чудото Монтесори“, оказваща повече от положително влияние върху живота на всяко младо семейство.
Отглеждането на дете несъмнено представлява изключително отговорна „работа“, в ежедневното вършене на която задължително вземат участие младите родители, наред с останалите членове на семейството си като баби, дядовци и така нататък. 
Полагането на грижи за едно миниатюрно все още, твърде крехко и деликатно същество изисква най-напред личностно израстване на младите родители. 
Навременното осъзнаване на огромната отговорност, която носи името появата на детето, е първата стъпка, която младото и все още неопитно семейство  трябва да направи, за да осигури сигурност на наследника си. 
За да израсне едно дете здраво, щастливо и уверено в себе си и своите способности е необходимо, дори наложително, използването и прилагането на правилните методи/подходи в частта с възпитанието му и отношението му с другите хора. 
Хората казват, че първите 7 години от живота на децата са най-важни. И ще окажат безпогрешно прави. Именно в тази крехка възраст най-малките членове в семейството ни научват първите си, така да се каже, основни житейски уроци в малкия си живот. 
Да научим „слънчицето си“ на обноски, проява на тактичност, макар и в подобен деликатен период от живота му, е ключово за по-нататъшното му развитие като човешко същество. Именно подобни „бонуси“ в характера на детето  ще му вършат чудеса в отношенията му с хората дори в съвсем обикновени ежедневни ситуации, да не говорим за бизнес или интимни отношения.
В тази връзка, съвременните деца изпитват крайната потребност от някой или нещо, което/който да им помогне да разгърнат личния си потенциал, да разширят светогледа си, да освободят таланта, който крият в себе си, чието съществуване в доста случаи остава просто в сянка. 
Надарените деца с необикновен талант и способности в училище например биват понякога изцяло пренебрегнати. Напротив, наличието на подобен плюс би трябвало мигновено да се използва и развива. 
Ето къде именно книгата на Елена Тимошенко, озаглавена „Чудото Монтесори или учение без мъчение, награди и наказания“ влиза в роля. И то, изключително успешно.
С помощта на професионалните съвети, подходи и методи, за които разказва Елена в книгата си, всеки млад родител ще може да изгради една постоянна връзка с детето си така, че да разбира потребностите му и да го насочва към правилния път за развитие и усъвършенстване като човешко същество.
Именно тази потребност на родителите превърна специализираната педагогическа система на Елена Тимошенко, наречена „Чудото Монтесори“ в толкова популярна и у нас. 
С крайно увлекателното си четиво, Елена поставя акцента си само и единствено върху то, Детето, неговите нужди, потенциал и способности. 
Основната идея на италианката, чиято система впрочем бива подкрепяна и от Зигмунд Фройд, Жан Пиаже и много други, е да разработи работещ метод за освобождаване на „големия човек“, криещ се в едно крехко детско тяло. 
Именно подобни видни личности, за които ви споменахме, отлично разбирали важността на подобни методи за възпитание, отглеждане на детето и неговото израстване като успешна и възпитана личност, притежаваща безброй приятни отличителни черти в характера.
Както вече загатнахме някъде измежду редовете, първите 7 години от живота на детето биват изключително важни, дори фундаментални, за израстването му като независим, мислещ, отговорен и способен млад човек. 
И накрая, нека да обърнем и малко внимание на важността от обучаване на най-малките така, че да не им внушаваме чувство за вина при допускане на грешки от  различно естество. Научим ли ги на това златно правило в живота, децата ни ще израснат като можещи, дерзаещи и смели в своите начинания и решения млади хора. 
Read 694 times Last modified on Събота, 30 Април 2016 09:43
More in this category: Смрък »