Събота, 30 Април 2016 09:27

Любов от автора Елиф Шафак

Written by 
Rate this item
(0 votes)

За „Любов“-та през призмата на Елиф Шафак

Коя е Елиф Шафак?

Повсеместно четената и утвърдена на пазара авторка на 12 книги е турска писателка, чието творчество е преведено на повече от 40 езика. Прочутата и у нас Елиф Шафак продължава да държи челните позиции в различни класации за бестселъри, а пример за едни от най-известните ѝ книги са „Любов“, „Чест“ и не на последно място разбира се „Копелето на Истанбул“.

Освен с творческата си натура, Елиф Шафак се откроява и с публичното си присъствие в политическия свят. Нещо повече, нейната лична позиция по множество текущи и належащи за обсъждане и разрешаване политически теми са публикувани в редица изключително престижни списания и журнали, измежду които изпъкват Financial Times, Guardian, New York Times и много други.

„Турската перла“ в необятния литературен свят пише предимно на турски език, въпреки безпроблемния си и съвършен изказ и на английски. Популярната в България авторка на романи е живяла на различни места от Запада и Изтока. Елиф често се описва като номад и пацифист, ценител на суфизма и космополита.

Привържениците на „екзотичното перо“ на турската авторка могат да се насладят на безукорното ѝ, увлекателно и докосващо всяка струна на душата творчество и на родния ни език. Едни от най-четените ѝ книги в световен мащаб са вече достъпни и на българската читателска общност, а именно „Любов“, „Чест“, „Черно мляко“, „Копелето на Истанбул“ и „Дворецът на бълхите“.


Любов“-та, която Елиф Шафак ни представя през своите очи, през своя усет и перо, разказва за едно друго измерение на чувствата, способно изцяло да преобрази всеки, който е вкусвал някога или многократно от сладостите и горчивката, наситени интимните взаимоотношения.
По думите на самата писателка, ако човек остане незасегнат душевно или мисловно след нещастна връзка, значи или не е обичал достатъчно, или въобще не е обичал.

Сюжетната линия в „Любов“ ни представя Изтока и Запада, миналото и настоящето, хвърлящи ни в един хаотичен, завладяващ и чувствен свят – свят, в който накрая заживяваме и самите ние. Елиф Шафак ни оставя безмълвни с емоционалната си, разтърсваща история, която засяга едни от вечните въпроси, свързани с отражението, което могат да дадат подобни лични, твърди интимни взаимоотношения върху сивото ни ежедневие.

Първата издадена у нас книга от видната турска авторка е „Любов“ , завладяла българските читатели в период, в който пазарът, подобно на прайм тайма в телевизията, е наводнен от турски издания и сериали, които са наситени с бездънна тъга, мъка, неразрушими културни и социални различия и какво ли още не.
За разлика от тях обаче, бестселърът „Любов“ се оказва категорично изключение. Сюжетът проследява житейския път на двама души, жестоко разделени един от друг от времето – две лица, представени през призмата на различни по убеждения, нагласа, възраст, полова принадлежност и характер хора.
Първата история, която се разкрива пред очите на читателя е на дервиша Шамс от Тербиш, който е натоварен с мисията да открие сродната си душа Руми. Паралелно проследяваме също и пътя, който извървява домакинята на име Ела Рубенстайн – едно съвършено олицетворение на жената домакиня, грижеща се за топлината и мекотата на дома.
Ела е жена, която е винаги на разположение и никога не задава излишни и абстрактни въпроси. На пръв поглед животът ѝ не изглежда особено развлекателен или грабващ – винаги посреща семейството си с разкошна трапеза, отрупана с вкусна и топла гозба всяка вечер.
А за глътка въздух от домакинските ѝ задължения, Ела се обръща към едно интересно четиво, с което решава да се запознае и рецензира впоследствие.
Именно тази книга се оказва ключова и твърде знакова за нейния живот, за да я остави просто настрани. Четивото сякаш успява коренно да промени същността ѝ и да преобърне живота ѝ, както срещата на Шамс с Руми.

Турската авторка постига невероятен успех именно с крайно нестандартния си и креативен подход при представянето на две съдби, два живота, които биват докоснати по един необичаен начин. У нас творбата на Елиф Шафак докосва безброй души, които смело твърдят, че след прочитането на „Любов“ сякаш са се влюбили до уши в очарователния изказ на писателката. Популярната с увлекателния си стил на писане писателка бива една от най-препоръчваните съвременни чуждестранни автори, чието творчество бива често представяно със суперлативи.

Макар и рядко, творчеството на Елиф среща и противоречиви мнения, касаещи присъстващите клишета тук и там, в които читателя се запознава с имейлите и писмата, които главните герои си разменят, както и вкарването на ретроспекцията в действие (времеви скокове от настоящето към миналото, разказващи ни за събития от другия край на света).

Въпреки тези детайли, предизвикващи злъчните коментари на читателския и писателския кръг, „Любов“ ни повежда на едно чувствено пътешествие, носещо дълбоки послания. Увлекателното и леко четиво е наситено с 40 правила за любов, които напомнят в известен смисъл за творчеството на Паулу Коелю и Хорхе Букай, и то взети заедно.
Ала и така, запознаването с тайнствата, скрити в дълбочина из страниците на „Любов“ действа несъмнено твърде вдъхновяващо, за да затворим корицата преди края.

Прочулата се турска авторка със своите 12 книги, преведени на повече от 40 езика, и превърнали се в категорични световни бестселъри, въздейства на читателя по един очарователен начин, каращ всекиго да се замисли сякаш за пръв път за смисъла и значимостта на суфизма, исляма или пък дервишите.
Изпъстрената с множество трудни за произнасяне турски имена книга биват поредният отличителен елемент, който приковава вниманието на четящия. Ориенталското четиво е разделено на няколко части, позволяващи на сюжетната линия да хипнотизира читателя си.

Истинската история, която ни разказва Елиф Шафак през страниците на „Любов“ ни доказва максимата, че в живота няма нищо случайно и че всичко се случва, точно когато трябва.

Read 662 times Last modified on Събота, 30 Април 2016 09:50