Събота, 30 Април 2016 09:34

Крадецът на книги от Маркъс Зюсак

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Крадецът на книги“ - една история, видяна през очите на Смъртта
Феноменът на австралийския писател Маркъс Зюсак, озаглавен „Крадецът на книги“, ни разкрива една необичайна история, твърде мрачна и смразяваща, чийто разказвач е Смъртта. Авторът на юношеския съвременен роман израства в семейство на имигранти – майка му е германка, а баща му австриец. Самият той е роден през 1975 година в Сидни, Австралия. Малкият все още Маркъс Зюсак е отгледан в крайно нетипична среда, в която често се разказват истински истории за нацистите и геноцидът над еврейското общество.
Маркъс завършва университет, след напускането на който започва работа като преподавател по английски език в гимназия „Енгадин“. Авторът на знаковата за неговата писателска кариера книга, носеща енигматичното заглавие „Крадецът на книги“, прави съвсем първите си опити в писането едва на 16 години. От този момент нататък, младият и все още на крехка възраст Маркъс продължава да се развива като автор в следващите няколко седем години.
Упоритостта и постоянството, които проявява като личностни качества, му донасят и първите „плодове“ от положения труд. През 1999 година е публикуван първият завършен роман на Зюсак със заглавие „The Underdog”, който представлява част от поредицата му от произведения, озаглавени „Братя Улф“.
След излизането ѝ на пазара, поредицата се превръща в категоричен бестселър за отрицателно време, носещ на автора си международна слава и бързо разпродадени копия на книгата. Малко по-късно излиза и романът „Аз съм пратеникът“, а няколко години след това идва редът и на епичната книга, с която авторът бива асоцииран и до днес, а именно „Крадецът на книги“.
И с двете си феноменални произведения, австралийският писател жъне невероятни успехи, които му осигуряват редица литературни отличия, включително и наградата „Маркъс Едуардс“ за личния му принос в световната художествена проза.
Често „Крадецът на книги“ бива описван като изключителен, несравним сам по себе си роман, обсебващ и завладяващ категорично човешката мисъл и душа. Сюжетната линия на впечатляващия юношески роман ни въвлича в една твърде мрачна обстановка, представена през очите на Смъртта. Книгата разбулва една мистична история за обитателите на една германска улица във времена на бомбардировки през черните дни на Третия райх.


Съвременната проза ни въвежда в една тъмна и тягостна среда, в която главното действащо лице е малко момиче, няколко фанатични германци и един юмручен боец с еврейски корени. Прелиствайки страница по страница, читателят се изгубва в съвършено болезнения разказ за „известен брой думи“, редица дребни престъпления (кражби) и един акордеонист. Изключителният роман, сътворен от Маркъс Зюсак, ни сблъска и със Смъртта, която следва да посети малкия крадец на книги три пъти.
Възхитителна, обсебваща и блестящо изградена сюжетна линия, която би могла да промени коренно живота ни и да остави трайни следи в съзнанието ни - именно с подобни суперлативи си служат множество престижни и световни журнали и списания, най-изпъкващ пример от които е Ню Йорк Таймс.
На онези сред нас, на които тепърва им предстои запознаване с невероятната, мрачна и пленителна история в „Крадецът на книги“, трябва да кажем, че това феноменално четиво - „рожба“ на австралийския писател Маркъс Зюсак – ще преобърне наопаки живота им, за да погледнат на всеки аспект от него под съвсем друг ъгъл.
Генерално, всеки читател се среща с няколко вида книги през живота си - онези от първия тип, които можем спокойно да опишем като приятни, леки и развлекателни четива, удобни за „убиване на времето“, тези от втория вид, които въобще не са ни впечатлили или директно разочаровали, и ония от третия, последен вид, чиито страници бихме отворили повторно само и само да си припомним една вече позната история, която да видим обаче по друг начин.
Именно последната категория книги си заслужава многократно отваряне и препрочитане. Литературният шедьовър на Маркъс Зюсак принадлежи именно към този клас книги, с които човек би искал да се запознае и опознае отново и отново.
Сюжетната рамка в съвременния роман на Зюсак ни отвежда в едно мрачно време в Германия, когато Втората световна война е в своя апогей. Историята ни разказва за страха, предизвикан от бомбардировките, които заглушават и без това липсващия детски смях. „Крадецът на книги“ ни показва истинското лице на Страха, сковал сърцата, усмивките и мислите на всичко живо. Ето в подобна, меко казана, тягостна обстановка се запознаваме с главната героиня, носеща името Лизел Меминджър. Именно това прекрасно малко момиченце със златни коси по-късно ще се покаже като онзи „крадец на книги“, така ключов за изключителната книга.
Проследявайки събитията във времена на бомбардировки, читателят съпреживява личната трагедия на малкото момиченце, което изгубва братчето си. Сам-самичка в един ожесточен, кървав и безмилостен свят, крехката Лизел бива осиновена от едно традиционно немско семейство. А малко преди това, момиченцето със златни коси извършва дребна кражба – открадва първата си книга, озаглавена „Наръчник на гробаря“ без дори да осъзнава, че точно това четиво ще ѝ въздейства много скоро твърде разтърсващо. Обикновените и твърде ежедневни случки в живота ѝ скоро ще изчезнат, а на тяхно място ще настъпят едни далеч по-завладяващи, интригуващи ситуации, представени в различни нюанси.
Безпогрешното перо на Маркъс Зюсак сътворява един несравнимо по-пъстър свят за малкото и крехко същество – свят, в който ще проследим срещите ѝ с редица ярки персонажи, които оказват твърде хипнотизиращо въздействие върху съзнанието на читателя, че да бъдат незабелязани или забравени.
Грижите за русокосата Лизел поемат приемните ѝ родители, а именно Роза и Ханс Хюберман, които обгръщат малкото момиченце с безкрайна любов и внимание, макар и показвани по малко по-необичаен и особен начин. Ханс не е стандартният настойник, който бихме могли да срещнем в някое обикновено и непретенциозно четиво.
Той умее да чете между редовете, да наблюдава света гледайки сякаш отвъд него и да забелязва съществените неща в живота като ги отбелязва. Именно той застава до леглото на малката Лизел, когато тя започва да сънува кошмари и точно Ханс се оказва човекът, който разширява полезрението ѝ, открехвайки вратата към един изцяло нов, непознат и енигматичен за нея свят, изпъстрен с вълшебства, приказни истории и любов към книгите.

Ако желаете да закупите тази книга кликнете тук

Read 692 times Last modified on Събота, 30 Април 2016 09:48